28 Mayıs 2009 Perşembe

Fıstık Ezmeli Patlak Sandviç


Fıstık ezmesi raflarda yerini aldığından beri en korkulan "sürmelik" olmuştur; çünkü bu ezmeyle alınan kalorinin neredeyse yarısı yağdan gelmektedir. İlk bakışta korkutucu bir tanım gibi gözükse de, bu yağın kolesterol değerini sıfırlaması, tamamen bitkisel ve doğal fıstık yağından ibaret, vücuda girebilecek en değerli yağlardan biri oluşu; bunun yanısıra fıstığın "metabolizma yenileyici" mükemmel besin içeriği bu besini ideal sporcu besini yapar.

1 porsiyon (1 adet sandviç)

Malzemeler ve Kalori Değerleri*:

- 2 adet Eti Form Light Mısır ve Pirinç Patlağı (35 kcal)
- Fıstık Ezmesi (80 kcal)
- Light Labne Peynir (60 kcal)
- Toz Keten Tohumu
- Toz Tarçın

TOPLAM: 175 kcal

* Kalori değerleri yaklaşık değerlerdir ve bir porsiyona göre verilmiştir.


Neden Yemeli?

- Ara öğün yemeği (1 adet önerilir.)
- Antrenmandan 1.5-2 saat önce yenildiği takdirde büyük bir protein ve karbonhidrat desteği
- Folyoya veya streç filme sarılıp veya poşete koyulup kolayca taşınabilir
- Mısır ve Pirinç Patlağı: 0 yağlı saf kompleks karbonhidrat kaynağı (pirinç)
- Fıstık Ezmesi: Kolesterol düşürücü, potasyum, kalsiyum, demir, E ve B vitamini deposu, kariyovasküler rahatsızlıklara karşı, dev protein kaynağı (100 gramında 22 gram protein, fıstık oranının % 70 üstü olması koşuluyla)
- Tarçın: İnsülin dengeleyici baharat
- Keten Tohumu: Kolesterol düşürücü, felç, kanser, unutkanlık önleyici, bağırsak çalıştırıcı ve temizleyici

Uyarılar:
- Mısır kana çabuk karışan glikoz içerdiğinden bir adetten fazla tüketilmesi kan şekerinin ani yükselişine yol açıp, insülin hormonunun fazla salgılanması sebebiyle vücuda yağ depolama sinyalleri verecektir. Aşırıya kaçmamakta yarar var.
- Saf fıstık ezmesi tercih edilmelidir. Piyasada "Peanut Butter" veya "Fıstık Tereyağı" adıyla satılan, fıstık oranı düşük olan ezmeler yüksek oranda basit şeker, doymuş yağ ve düşük, kalitesiz protein içerdiğinden tercih edilmemelidirler.

Süre: 5 dakika

Zorluk Derecesi: 1/5

Tarif:
1. Patlaklardan bir tanesini alıp üzerini örtecek şekilde fıstık ezmesini sürün ve üzerine keten tohumuyla tarçını serpin.
2. İkinci patlağın üzerine labne peyniri sürün.
3. Sürülen malzemeler arada kalacak şekilde patlaklardan birini öteki patlağın üzerine kapatın.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder