4 Haziran 2009 Perşembe

Ton Balıklı Atom Salata


Salata, bir sporcunun tercih edebileceği en ideal ve hafif öğünlerden biridir. Salatanızı yedikten sonra kendinizi aşırı tok hissedersiniz; ama aldığınız kalori diğer doyurucu yemeklere göre çok daha azdır. Bu denge malesef salataya eklenen sosla ters orantılıdır ve salataya ağır, bol yağlı ve mayonez içerikli soslar eklemek, bu öğünü sağlıklı bir öğün olmaktan çıkararak tehlike çanlarının çalmasına sebep olacaktır.

1 porsiyon (1 kâse)


Malzemeler ve Kalori Değerleri*:
- 1 adet orta boy domates (14 kcal)
- 1/2 atom (iceberg) (50 kcal)
- 1 adet soğan (tercihe göre) (20 kcal)
- 1 sap dereotu (5 kcal)
- 1/2 limon veya bir çay bardağı limon suyu (1 kcal)
- 1 konserve yağlı veya light ton balığı (100 kcal)
- karabiber (1 kcal)
- tuz (tercihe göre) (1 kcal)
- 2 çorba kaşığı lor veya çökelek peyniri (tercihe göre) (70 kcal)

TOPLAM: 262 kcal

* Kalori değerleri yaklaşık değerlerdir ve bir porsiyona göre verilmiştir.


Neden Yemeli?

- Ana öğün yemeği
- Salata olduğundan hafif, az kalorili bir öğün
- Ton balığı: Konserve yağı süzülmüş olması koşuluyla doymamış yağların en sağlıklısı, Omega 3 (kalp-damar sağlığı ve beyin koruyucu) deposu, kaliteli ve saf protein kaynağı
- Salata malzemesi: Lifli, az kalorili, sağlıklı karbonhidrat kaynağı, doyurucu etkisi yüksek
- Dereotu: Mineral deposu, sinir yatıştırıcı, sindirime yardımcı

Uyarılar:
- Ton balığı yenmeden önce konservedeki yağı mutlaka süzülmelidir.
- Malzeme miktarı fotoğraftaki kase boyutuna göre ayarlanmıştır.

Süre: 15 dakika

Zorluk Derecesi: 2/5

İpucu 1: Salatanızı hazırlamadan önce ton balığını kekik, limon ve fesleğenle hazırlanmış sos içerisinde 1 saat kadar bekletirseniz daha aromalı bir tat elde edebilirsiniz.
İpucu 2: Peynirinize çörek otu serperek lezzetini arttırabilirsiniz.
İpucu 3: Peyniriniz tuzsuzsa salataya kendi tuzunuzu ekleyebilir, hafif nar ekşisi ve sirkeyle hoş bir aroma katabilirsiniz. Bol yağlı veya mayonezli soslardan kaçınmanız tavsiye edilir.

Tarif:
1. Atomu ince parçalar halinde kesip salata kasesinin içerisine koyun.
2. Domatesi dilediğiniz gibi doğrayıp atomların üzerine yerleştirin.
3. Soğan kullanacaksanız: Soğanın acısını almak için doğrayıp tuzlu su içerisinde ovaladıktan sonra 15 dk. bekletip suyunu süzdükten sonra salataya koyun.
4. Limon ekleyerek salatayı karıştırın ve limonun tüm salataya yayılmasını sağlayın.
5. Konserve ton balığının konservesindeki yağını süzdükten sonra balığı parçalayarak salataya koyun.
6. Peyniri eşit dağılacak şekilde salatanın üzerine serpin.
7. Ton balığının üzerine dilediğiniz kadar karabiber ekin.
8. Dereotunu küçük parçalar halinde salatanın üzerine serpiştirin.
9. Tekrar karıştırarak veya karıştırmadan afiyetle yiyin.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder