29 Ocak 2011 Cumartesi

Ton Pilaki


Lozan'daki minik odamda, "Acaba bu öğlen ne yesem?" diye derin düşüncelere dalarken, birden dolaptaki ton balığı çarptı gözüme. Acil durumlarda hayat kurtarıcı et kaynağım olan ton balığıyla içine girdiğimiz Ton Balıklı Makarna ve Ton Balıklı Salata döngüsünden kurtulmak üzere bu güzide balığımızın nelere yakışabileceğini düşünmeye başladım. Aynı zamanda hem pratik, hem de beni fazla uğraştırmayacak bir yemek bulmalıydım. Önce gözüm yumurtalara kaydı. "Ton Balıklı Omlet". Proteinden ölebilirdim. Sonra arkalarda bana sırıtan çok sevgili kuru fasulye konserveme gülümsedim. O da bana gülümser gibi oldu. Velakin, sadece ikisi olmazdı. Aranmaya devam ederken buzdolabında canı sıkılan bir adet havuç ve iki adet domates, beni görünce zıplamaya başladılar. Ben de tatlılıklarına dayanamayıp bıçağı elime aldım ve üzerlerine doğru yürüdüm. İşte bu yemek de cinayet sonrası arta kalanlar. 

Bu tarifte işimi kolaylaştırması için konservede satılan, hazır pişirilmiş kuru fasulyelerden kullandım. Eğer tazesini alıp kendiniz pişirmek isterseniz yapmanız gereken bir bardak kuru fasulyeyi bir gün önceden yıkayıp, üzerini üç parmak geçecek kadar suyla doldurup hafif kaynatmak. Sonra o suyun içerisinde bir gün bekliyorlar ve şişip kurbanlık kıvama geliyorlar. Pişireceğimiz zaman suyunu değiştirip yine aynı miktar suda, kısık ateşte, yumuşayana kadar kaynatıyoruz. Düdüklüde yaparsak daha kısa sürüyormuş, bu da anne tavsiyesi! 

İşin güzel tarafı, evde tortilla veya dürüm ekmeğiniz varsa, bu karışımı dürümün içerisine koyup, bir süre de mikrodalga fırında bekletip yeni bir yemek üretebilirsiniz. Bir dahakine ben de deneyeceğim. Çok konuştum, mevzuya gelelim.

Malzemeler ve Kalori Değerleri*:
- 1 bardak pişmiş kuru fasulye (150 kcal)
- 1x80 g konserve ton balığı (95 kcal)
-  1 orta boy beyaz veya kırmızı soğan (44 kcal)
- 1 havuç (22 kcal)
- 2 minik domates (33 kcal)
- 1 diş sarmısak (4 kcal)
- Yarım limon suyu (1 kcal)
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı (119 kcal)
- 1 tatlı kaşığı elma sirkesi (10 kcal)
- 1 çorba kaşığı nar ekşisi (14 kcal)
- Tuz, karabiber

TOPLAM: 492 kcal


* Kalori değerleri yaklaşık değerlerdir ve bir porsiyona göre verilmiştir. 
Kaynak: caloriecount.about.com

Süre: 15 dakika (Kuru fasulyelerin pişirilme süresi dahil edilmemiştir.)
Zorluk Derecesi: 2/5

İpucu 1: Kendi damak tadınıza göre sos miktarlarını değiştirebilirsiniz. 
İpucu 2: Ton balığına lezzet katmak için en az 3 saat önceden karabiber, kekik, tarhun otu ve provençale ile marine edip yemeği hazırlayana kadar dolapta bekletebilirsiniz. 
İpucu 3: Yemeden önce kabınızın ağzını sera film ile kaplayıp dolapta 1 saat bekletirseniz daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Hatta bu yöntemle daha uzun süre saklayıp en fazla bir gün sonra tüketebilirsiniz. 

Nasıl Hazırlasam Ki?
1. Soğanları ince ince doğrayıp süzgece koyduktan sonra tuzla ovalayın. Soğuk suyla yıkayın ve süzülmeye bırakın.
2. Kuru fasulyeleri ve ton balığını salata kasenize koyarak zeytinyağı, limon ve sirke ile karıştırın. 
3. Domatesleri yıkadıktan sonra küp küp doğrayın. Havucun kabuğunu kazıyıp yıkadıktan sonra rendeleyin. Bu iki sebzeyi de salata kasenize ekleyin.
4. Sarmısağı ister minik minik dilerek, ister ezerek karışımınıza ekleyin. Nar ekşisini ve baharatları da ekledikten sonra salata kaşığı yardımıyla karıştırın ve homojen bir hale getirin. 

Nasıl Yesem Ki?
Bu tarifimiz çok hafif bir yemek olmakta olup, hiçbir hazımsızlık yapmadan tek başına ana öğün olarak tüketilebilir. Gece geç saatte veya önemli bir görüşme öncesi yenilmemesi tavsiye edilir. Aynı zamanda beyaz şarabın veya rakının yanında meze olarak da tüketebilir veya yukarıda bahsedildiği gibi dürüm veya tortilla ekmeğinin arasına koyup mikrodalga fırında hafif ısıtarak yeni lezzetler yaratabilirsiniz. Gerisi size kalmış!


Afiyet şeker olsun!



Erol
Ocak 29, 2011

Carmen & Roxanne'de yayınlanan  yeni yazımızı okudunuz mu? Roxanne I şimdi yayında! 

2 yorum:

  1. Çok güzel tebriker. Bu hafta sonu deneyeceğim bakalım nasıl olacak. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler Bengü! Afiyet olsun.

    YanıtlaSil