1 Eylül 2009 Salı

Frambuaz ve Böğürtlen Marmelatı

Piyasadaki marmelatların çoğu düşük meyve ve yüksek rafine beyaz şeker miktarıyla sağlıksız bir seçimdir. Böğürtlen ve frambuaz gibi dut ailesine ait kırmızı renkli, vücuda çok faydalı meyveler içerdikleri yüksek sindirilebilir lif ve antioksidanlara rağmen şeker ve katkı maddesi ilave edilen reçellerde kullanıldıklarında neredeyse hiçbir fayda sağlamamaktadırlar. Aksine bu tip reçellerle alınan yüksek miktardaki şeker (yaklaşık % 70 oranında) kan şekerinin ani şekilde yükselmesine yol açarak vücudun kan şekeri kontrolünü güçleştirir ve yağ depolanmasına sebep olur. Burada tarifi verilen marmelattaki tek şeker içeriği, elma, böğürtlen ve frambuaz meyvelerinin tamamen doğal şekerlerinden gelmekte olup, bu meyveler lifli içerikleriyle kana yavaş karıştıklarından kan şekerinde ani yükselişlere yol açmaz, aksine vücuttaki sindirimi ve yağ yakımını kolaylaştırırlar. İçerdikleri yüksek miktarda antioksidan da yanınıza kâr olarak kalır.

Aşağıda verilen malzemelerden yaklaşık 500 g marmelat çıkmaktadır.

Malzemeler ve Kalori Değerleri*:
- 250 g taze böğürtlen (145 kcal)
- 250 g taze frambuaz/ahududu (125 kcal)
- 500 ml, 100 % doğal, şeker katkısız elma suyu (235 kcal)

TOPLAM: 505 kcal

* Kalori değerleri yaklaşık değerlerdir ve bir porsiyona göre verilmiştir.


Neden Yemeli?
- Kahvaltıda, ara öğünde hem besleyici hem de tatlı bir alternatif
- Böğürtlen: Yüksek lif oranıyla (% 30) yağ yakımına ve sindirime yardımcı olur. Çok yüksek oranda antioksidan içerir.
- Frambuaz: Yüksek lif oranıyla (% 30)yağ yakımına ve sindirime yardımcı olur. Çok yüksek oranda antioksidan içerir.
- 100 % Elma Suyu: Kan şekerini kontrol eder, kötü kolesterolu (LDL) düşürür. Bağışıklık sistemini güçlendirir, yemeklerle birlikte içildiğinde veya elma olarak yenildiğinde yağ yakıcı etkisi kanıtlanmıştır.

Uyarılar:
- Frambuaz ve böğürtlen miktarları meyve miktarı toplamda 500 grama tamamlanacak şekilde değiştirilebilir.
- Frambuaz veya böğürtlen yerine çilek, yaban mersini gibi kırmızı dut ailesinden başka meyvalar kullanılabilir.
- Her 500 g meyve için yarım litre elma suyu kullanılarak marmelatın miktarı arttırılabilir.
- Frambuaz ve böğürtlen taze olarak Türkiye'de zor rastlanan bir meyve olmasına rağmen dondurulmuş olarak rahatça bulunabilir.
- Kullanılacak elma suyu kesinlikle 100 % ve şeker ilavesiz olmalıdır. 100 % olmayan meyve nektarları % 30 meyve püresine % 70 rafine şeker gibi sağlıksız bir oran içerdiğinden tercih edilmemelidir.

Süre: ~ 45 dakika

Zorluk Derecesi: 1/5

İpucu 1: Marmelatın piştiğini ve sürülebilecek kıvama geldiğini anlamak için çay kaşığına bir miktar alıp herhangi bir çay tabağına azıcık damlatın ve çay tabağını dik olarak aşağıya eğin. Eğer marmelat ağda kıvamında yavaşça süzülüyorsa hazır demektir. Eğer su gibi çok hızlı akıyorsa henüz hazır değildir.
İpucu 2: Elma suyunun hepsini aynı anda katmak yerine azar azar döküp karıştırırsanız, marmelatın tatlılığına da karar verebilirsiniz. Unutmayın: Elma suyunu ne kadar çok koyarsanız marmelatınız o kadar çok tatlı olur. Tarifte belirtilen miktar tavsiye edilen miktardır.

Tarif:
1. Büyükçe bir tencereye 500 g meyveyi koyun ve orta ateşte kaynatmaya başlayın.
2. Meyveler sularını saldıkça, elma suyunu ilave edin.
3. 5 dakikada bir karıştırın ve meyvelerin elma suyunu çekmesini bekleyin.
4. Marmelat kıvamı yakalandıktan sonra ateşi kapatın ve tencereyi bir süre soğumaya bırakın.
5. Tencere soğuduktan sonra marmelatı bir kaba aktarıp dolapta muhafaza edin.
6. Kahvaltıda tam buğday veya çavdar ekmeği üzerine light labne peynir ile veya dilediğiniz şekilde tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Bu tarif Doğa marka 100 % doğal marmelatlardan esinlenilerek hazırlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder