21 Mart 2010 Pazar

Guacomole


İsmi Azteklilerin kullandığı ahuacatl (avokado) ve molli (sos) kelimelerinden türetilen, tek başına yağlı ve lezzetsiz bir tat veren avokadonun soğan, maydonoz ve baharatlarla mükemmel uyumuyla ortaya çıkan bir sostur Guacomole. Tek başına tüketilebileceği gibi, bu Meksika harikasını hafif et yemeklerinin yanında (veya yine bir Meksika yemeği olan Fajitas, Burritos veya Tacos'un yanında) eşlik edebilecek çok leziz ve pratik bir meze olarak da kullanabilirsiniz. İçerisinde omega 3, omega 6, linoleik asit ve oleik asit gibi kolestrolü düşürücü, kansere karşı koruyucu ve damar sağlığı için bir ilaç niteliğinde olan ve sağlıklı olan her yiyecek gibi tek başına damak zevkine hitap etmeyebilen avokadoyu bir de böyle deneyin ve hem sağlıklı hem de leziz bir yemeği tatmanın ayrıcalığına bir kez daha erişin.

Malzemeler ve Kalori Değerleri*:
- 2 adet olgunlaşmış avokado (286 kcal)
- Yarım orta boy kırmızı soğan (7 kcal)
- 1 demet maydonoz (1 kcal)
- Yarım domates (7 kcal)
- Bir tutam karabiber ve tuz
- 1 adet jalapeno biberi veya 10 dilim jalapeno turşusu (4 kcal)
- 1 çorba kaşığı taze limon veya yeşil limon(lime) suyu

TOPLAM: 305 kcal


* Kalori değerleri yaklaşık değerlerdir ve bir porsiyona göre verilmiştir.


Neden Yemeli?
- Avokado: Tansiyonu düşürür, içerdiği C ve E vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendirir, cildi gençleştirir. Kolestrolü düşürücü, damar ve kalp koruyucu, beyni besleyici doymamış yağ deposudur. İçeriğinde türevlerine göre çok yüksek miktarda protein bulunduran tek bitkisel besindir. Hücreleri yeniler, sağlıklı bir doyum sağlar.
- Karabiber, jalapeno ve limon: Metabolizmayı hızlandırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Limon C vitamini deposudur. Jalapeno'nun ve karabiberin içerisindeki kapsaisin maddesi kanser için birebirdir.

Uyarılar:
- Sosta kullanmadan önce avokadoların olgunlaşmış olmasına dikkat edilmelidir. Bir avokadonun olgunlaştığını anlamak için iki şeye bakılabilir:
1. Olgunlaşmış avokadonun rengi hafif siyaha çalan koyu yeşildir. Henüz olgunlaşmamış avokado ise açık yeşildir.
2. Olgunlaşmış avokadoyu hafifçe sıktığınızda çok ezilmemesi kaydıyla yumuşak olmalıdır ve hafifçe içeri doğru batmalıdır. Eğer avokado sertse veya oyun hamuruna yaklaşır bir kıvamda değilse henüz olgun değildir.
- Domatesin sulu kısmı ve çekirdekleri, maydonozun sapları sosa kesinlikle katılmamalıdır. Bu malzemelerin sosa katılması sosun tadını bozacaktır. Test edilmiş ve onaylanmıştır.

Süre: 15 dakika
Zorluk Derecesi: 1/5

İpucu 1: Avokadoları aldığınız gün sosu hazırlayacaksanız olgunlaşmış, birkaç gün bekleyecekseniz henüz siyaha dönmeye başlamayan yemyeşil ve sert avokado alın. Avokadoları muzların yanında bekletirseniz normalden daha hızlı olgunlaştıklarını göreceksiniz.
İpucu 2: Jalapeno biberi sosunuzun acılığını belirlemede en büyük rolü oynayacaktır. Damak zevkinize göre jalapeno miktarını arttırarak sosun acısını arttırabilirsiniz. Orta seviyede, avokadonun tadını bastırmayacak bir acılık tercih edilebilir. Biberi kullandıktan sonra ellerinizi gözünüze sürmeyi unutmayın. Son dediğim şaka tabi ki.
İpucu 3: Domateslerin çekirdeklerini ve sulu kısmını ayırdığınızdan emin olun. Aksi halde domates suyu sosunuzu sulandıracak ve istenilen kıvamı bozacaktır. Aynı şey maydonoz sapları için de geçerli: Ne de olsa sosumuzu zevkle tüketirken ağzımıza maydonoz saplarının gelmesini kim ister ki? Ben istemem mesela.
İpucu 4: Sosunuzu hazırladınız; fakat hemen tüketmek istemiyor musunuz? O halde, avokadonun çekirdeğini sosun içerisine batırıp buzdolabında bekleterek sosun kararmasını önleyebilirsiniz. Böyle bir tercihte domatesi sosu tüketmeden hemen önce katmaya özen gösterin.
İpucu 5: Malzemeleri karıştırmak için sadece çatal ve kol gücünüzü kullanın. Mikser ve benzeri aletler kullandığınız takdirde sosa güzelliğini katan avokadoların hafif kıtırımsı tadı yok olur ve sosunuz püre benzeri bir kıvama gelir. Bu istemeyeceğiniz bir tattır.

Tarif:
1. Avokadoların saplarını kopartın. Bıçakla ortadan ikiye ayırın. (Bunun için çok büyük bir kuvvet uygulamanıza gerek yok.) Çekirdeklerini çıkartın ve yukarıdaki İpucu 4'te belirtilen ihtimale göre saklayın veya atın. Çekirdekler çok hoş bir şekle sahip olduğundan evde büfenize süs olarak da yerleştirebilirsiniz.
2. Bir çay kaşığı veya çatalla sosu hazırlayacağınız kasenin içerisine avokadoların içlerini kazıyın. Kabuklardan kurtulabilirsiniz.
3. Çatal kullanarak kazıdığınız avokado içlerini iyice ezin. Ezerken ortaya çıkan renkten korkmayın. O renk birkaç dakika sonra çok leziz bir sosa can verecek.
4. Yarım kırmızı soğanı minik minik rendeledikten veya doğradıktan sonra limon suyu, bir çay kaşığı tuz ve bir tutam karabiberle beraber ezdiğiniz avokadolara ekleyin ve çatalla çılgınlar gibi karıştırmaya ve ezmeye devam edin.
5. Bir demet maydonozu alın ve iki avuç olacak kadar minik minik doğrayın. Saplarını ve artan maydonozu mideye indirdikten sonra (çok faydalıdır, hiç çekinmeyin) doğranmış maydonozları ve yine minik minik (minik minik = küp küp) doğradığınız jalapenoyu da ezilmiş sos malzemenizin içerisine atın.
6. Sos malzemesini çatalla ezmeye ve karıştırmaya devam edin.
7. Yarım domatesin çekirdeklerini ve sulu kısmını yiyin; ama sakın atmayın. O da faydalı. İçerisinde likopen var. Domatesin sadece kabuğunun kaldığından emin olun. Sonra o kabuğu sosun içerisine rendeleyin.
8. Son bir kez daha çatalla sosunuzu iyice karıştırın ve tüm malzemelerin homojen olarak dağıldığına emin olun.
İsteğe bağlı olarak: Parmağınızı daldırıp sosun tadına bakın. Acılığını, tuzunu ve kıvamını kontrol edin. Duruma göre tuz, biber ekleyin veya karıştırmaya devam edin. Ekmeğin üzerine sürülebilecek kıvama geldiğinden emin olduğunuzda (içerisinde top top malzemeler kalmasın) afiyetle yiyin.

Nasıl Yesem Ki?
Guacomole et yemeklerine çok yakışan sostur. Izgarada pişmiş kırmızı et veya beyaz et yemekleriyle rahatlıkla tüketebilirsiniz. Meksikalılar Fajitas, Burritos gibi meşhur yemeklerinin yanında bu sosu tüketirler. Avokado içerdiği yağlar sebebiyle ağır bir tada sahip olduğundan çok ağır veya yağlı yemeklerle tüketilmesi yemekten sonra mideleri ve bağırsakları üzebilir. İstenildiğinde tek başına kaşık kaşık veya tam tahıllı gevrek bir dilim ekmeği bandırarak bile tadına varılabilir. Peynir ve guacomole'un çok uyumlu bir çift oldukları tespit edilmiştir. Ekmeğin üzerine labne peynir ve avokadoyu yatırıp ne kadar büyük bir ahenkle ağzınızda dağılışını
deneyiniz ve hissediniz.

Yarasın!

Bu tarif http://simplyrecipes.com/recipes/perfect_guacamole/ sayfasındaki tariften esinlenerek hazırlanmıştır.