19 Mayıs 2009 Salı

Fırında Uyuyan Tavuk


Bunun gibi et yemeklerini pişirirken fırın ve ızgara gibi yöntemleri seçmeniz sağlıklı beslendiğinize işarettir. Bu gibi yöntemlerin aksine kızartma gibi zararlı yöntemler bazı yemeklere lezzet katmalarına rağmen sağlıksız yöntemlerdir. Kızartma yerine fırında pişirdiğiniz yemeğinizi, bu tarifteki gibi baharatlarla çeşnilendirmeyi deneyin. Emin olun kızartma türevlerine göre çok daha lezzetli bir yemek yiyor olacaksınız.

4 porsiyon (1 porsiyon = 1/4 derisiz piliç + sebze garnitür)


Malzemeler ve Kalori Değerleri*:
- 1 adet piliç (80 kcal)
- 1 1/2 yemek kaşığı zeytinyağ (40 kcal)
- Baharatlar (isteğe bağlı): nane, kekik, safran, kırmızı pul biber, karabiber (1 kcal)
- 1 adet patates (20 kcal)
- 2 adet domates (14 kcal)
- 1 adet havuç (12 kcal)
- 1 adet soğan (20 kcal)

TOPLAM: 227 kcal

* Kalori değerleri yaklaşık değerlerdir ve bir porsiyona göre verilmiştir.


Neden Yemeli?

- Ana öğün yemeği (porsiyon miktarı kişiye göre değişebilir)
- Tavuk: Daha güçlü kaslar için saf protein kaynağı
- Sebzeler: Saatlerce tok durabilmeniz için kaliteli karbohidrat ve lif
- Zeytinyağı: E vitamini deposu, zararlı yağların düşmanı doymamış yağ
- Baharatlar: Metabolizmanızı hızlandıran ve bedeni ateşleyen birçok antioksidan

Uyarılar:
- Tavuğun derisi pişerken tavuğa lezzet katacağından çıkarılmaması önerilir. Aynı zamanda dikkat edilmelidir ki bu deri yüksek oranda hayvansal yağ kaynağıdır ve sağlık açısından yenilirken çıkarılması tercih edilebilir. Bu tercihi yapmak tarifi uygulayan kişiye bırakılmıştır.
- Patates, kana çok hızlı karışıp insülin seviyelerini yukarı çekerek yağ depolanmasını arttıran basit karbonhidratlardan olan nişasta içerir. 1 adet patates önerilen miktardır.

Süre: 1 saat

Zorluk Derecesi: 2/5

İpucu 1: Tavuğun kızarmasını isterseniz pişirmeden önce üzerine limon, yoğurt veya salça sürebilirsiniz.
İpucu 2: Sebzelerin pişerken sert kalmasını önlemek için üzerlerine çok hafif su gezdirebilirsiniz. Fazla gezdirirseniz fırında tavuk yerine tavuğun saldığı kendi suyuyla cambur cumbur, çorba vari bir yemeğiniz olabilir, dikkat.

Tarif:
1. Pilicin içini ve dışını bir gün önceden tuzlayıp buzdolabında bekletin.
2. Pişirmeden önce fırını 230 derecede 10-15 dakika ısıtın.
3. Fırın tepsisini zeytinyağıyla ince bir şekilde fırça darbeleriyle yağlayın.
4. Pilici tepsinin ortasına yerleştirin. Üzerini dilediğiniz baharatlarla süsleyin. Bir gün önceden tuzladığımız için daha fazla tuz ekleyip ağzınızın tadını bozmayın.
4. Sebzeleri ister halka halka ister rastgele doğrayarak tavuğun etrafına yayın. Üzerlerine 1 1/2 çorba kaşığı zeytinyağını gezdirin ve baharatları serpiştirin. İsteğe göre hafif tuzlayabilirsiniz.
5. Tepsiyi fırına sürün ve 20 dakika 230 derecede, daha sonra 190 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.
6. Bütün pilici yiyecek kadar cengaverseniz buyrun yiyin. Normal bir mideniz var ise yanındaki sebze garnitürüyle beraber 1/4'ü yeterli olacaktır. Yarın akşama yeniden yemek pişirmekle de uğraşmayız hem, değil mi?

Afiyet olsun!

Bu tarif Men's Health dergisi Mart 2009 sayısındaki "Fırında Baharatlı Tavuk" tarifinden esinlenilerek hazırlanmıştır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder